Jak vybrat sportovní brýle?

Vyberte si ideální sportovní brýle české značky VFstyle, které vám pomohou užít si sportovní aktivitu naplno. Nejen že ochrání vaše oči před škodlivým slunečním zářením, ale také před oslněním, větrem nebo poletujícím hmyzem. Na co se při jejich výběru zaměřit? Zajímat by vás měla propustnost zorníků, stejně jako hmotnost nebo konstrukce.

Propustnost zorníků

Sluneční brýle se řadí do pěti kategorií (0–4) podle toho, kolik viditelného světla propustí. Obecně platí, že čím tmavší brýle, tím méně světla jimi projde. Zatímco brýle se slunečním filtrem 0 mají čirá skla, brýle s filtrem 4 jsou natolik tmavé, že se v nich nesmí řídit auto. Pokud si s výběrem nevíte rady, vsaďte na brýle se slunečním filtrem 3: mají totiž univerzální využití.

 

Kategorie

 

Zabarvení

 

Použití

 

Prostředí

 

Propustnost

0

Čiré sklo

Spíše estetická záležitost nebo jako ochrana před nečistotami a hmyzem

Vnitřní prostory a noc

80–100 %

1

Lehce zabarvené sklo

Nižší viditelnost, deštivé počasí

Hustý les

43–80 %

2

Mírně zabarvené sklo

Nepřímé sluneční světlo

Les

18–43 %

3

Tmavé sklo

Přímé sluneční světlo

Univerzální použití do města, na pláž i na sport

8–18 %

4

Velmi tmavé sklo

Ostré sluneční světlo a odlesky (např. od vodní hladiny, sněhu)

Vysokohorské prostředí, poušť

3–8 %

 

Ochrana před UV zářením aneb UV filtr

Existuje názor, že čím tmavší skla, tím větší ochrana před UV zářením. Není tomu tak! Zbarvení brýlí odkazuje jen a pouze k již zmíněnému slunečnímu filtru, který chrání oči před viditelným zářením. Naopak ultrafialové záření všech vlnových délek (tedy UVA, UVB i UVC) dokážou filtrovat výhradně sluneční brýle s UV400.

Tip: U nás se při výběru slunečních brýlí nespálíte. Pro všechny sluneční brýle VFstyle platí evropský standard CE a referenční 100% UV400.

Barva brýlových čoček

Žluté, červené nebo modré? Barvu brýlových čoček nevybírejte intuitivně, ale podle aktivit, kterým se v nich budete věnovat.

  • Žlutá a oranžová skla zlepšují viditelnost za šera nebo v mlze. Doporučují se pro vytrvalostní sporty, jako je trailový běh, horolezectví a MTB.
  • Červená a růžová skla věrně zobrazují reálné barvy a zvyšují kontrast terénu, proto si je často vybírají běžkaři, lyžaři nebo MTB jezdci.
  • Modrá skla jsou velmi univerzální, a proto se hodí na každodenní nošení do města i na většinu sportů.
  • Hnědá skla zlepšují kontrast a vnímání barev. Vhodné pro jízdu na horském kole, trailový běh, horolezectví, biatlon, atd.
  • Šedá skla zvýrazňují jednotlivé barvy. Hodit se vám budou při řízení lodi, jelikož vám umožní dobře “číst vodu”.
  • Černá skla výrazné snižují intenzitu slunečního svitu. Perfektní pro jízdu na kole a běh.

Hmotnost sportovních brýlí

Při sportování oceníte co nejlehčí sportovní brýle, které na sobě téměř neucítíte. Vyhnete se tak bolesti a nepříjemným otlakům v oblasti nosu a uší. Naše sluneční brýle Thiago váží 30 gramů a sluneční brýle Mateo dokonce jen 25 gramů, což z nich dělá vůbec nejlehčí sportovní brýle proti slunci na trhu. 

Materiál a konstrukce sportovních brýlí

Nejsou sluneční brýle jako sluneční brýle. I nepatrné změny v materiálu nebo konstrukci mohou představovat výrazné rozdíly v odolnosti brýlí nebo v pohodlí při jejich nošení. K dispozici jsou jak všestranné modely, tak brýle vyvinuté speciální pro konkrétní druh sportu.

Sportovní brýle proti slunci by měly mít:

  • Odlehčený rám, který na obličeji téměř neucítíte.
  • Rám, který dobře obepíná obličej, ale zároveň má vyřešenou ventilaci, aby se nezamlžovala skla.
  • Rovné nebo ohybatelné nožky, které se pohodlné vejdou pod helmu, čepici nebo sportovní čelenku.
  • Polohovatelné nosníky, díky kterým brýle dobře sedí na nose i ve vysoké rychlosti.
  • Štíty na okrajích zorníků, které vás ochrání nejen proti bočním paprskům, ale i proti větru, chladu a sněhu. 

Cena sportovních brýlí

V neposlední řadě je třeba brát ohled na váš rozpočet. Velmi dobré sluneční brýle vhodné na sport pořídíte už od několika stovek korun. Naším favoritem v této cenové kategorii jsou sluneční brýle Kandy s barevně tónovanými skly. Pokud to se sportováním (a ochranou svých očí) myslíte vážně, investujte do slunečních brýlí Mateo nebo slunečních brýlí Thiago. K oběma modelům navíc dostanete zdarma dva náhradní zorníky, zrcadlová barevná skla a polarizační skla, hadřík a odolné cestovní pouzdro.

Další praktické vlastnosti

  • Náhradní zorníky – i ta nejodolnější skla se mohou při sportu poškodit, proto se hodí mít po ruce alespoň jedny náhradní. Měnit ale můžete také zorníky různé propustnosti dle aktuálních světelných podmínek.
  • Polarizační skla – světlo odražené od vodní hladiny, sněhu nebo skla může člověka oslepit, a to často v ten nejméně vhodný okamžik. Zatímco klasické sluneční brýle takovéto polarizované světlo zachytit nedokážou, brýle s polarizovanými skly ano. Díky tomu budete mít vždy dokonalý přehled o tom, co se kolem vás děje – ať už jedete na kole či na lyžích nebo sedíte za volantem auta.
  • Fotochromatická skla – jestliže sportujete v proměnných podmínkách, budou se vám hodit fotochromatické brýle. Jejich čočky téměř okamžitě reagují na změnu okolního jasu a podle potřeby buď ztmavnou, nebo zesvětlají. Vybírat můžete z brýlí se slunečním filtrem 0–3, 2–3 nebo 2–4.