Jak správně pečovat o plavky, aby byly stále jako nové?

 

Zdroj: vfstyle.cz 

Dámské plavky toho musí vydržet opravdu hodně. Působí na ně nejen sluneční paprsky, chlór a mořská sůl, ale i plážový písek nebo pot. V průběhu času tak ztrácejí svůj tvar a pružnost i zářivé barvy. Poradíme vám proto, jak plavky správně prát, sušit i zabalit do kufru, aby i po skončení léta vypadaly stále jako nové.

Plavky před prvním použitím přeperte

Ještě před tím, než své nové dámské plavky poprvé oblečete, namočte je do vlažné vody. Můžete do ní přidat neutrální mýdlo, jádrové mýdlo nebo několik kapek jemného pracího gelu, ale není to nutné. Plavkám můžete také dopřát octovou lázeň, kterou připravíte z půl litru až litru vlažné vody a lžíce jablečného octa. Postará se o to, aby barvy nevybledly.

Plavky perte ručně. Do pračky patří jen výjimečně

Chlorovaná voda ani mořská sůl plavkám nesvědčí. Proto je při každém příchodu od bazénu nebo od moře ručně přeperte nejprve ve studené vodě a následně ve vlažné s pracím prostředkem určeným na jemné prádlo.

Pokud byste plavky chtěla vyprat v pračce, můžete, ale udělejte tak až po skončení letní sezóny nebo jen párkrát za léto. Plavky perte s použitím přípravku na jemné prádlo a bez bělících přísad, teplotu nastavte na 30 °C a vyhněte se aviváži, která plavky trvale znehodnocuje: rozleptává vlákna a snižuje elastičnost a tloušťku materiálu.

Zdroj: vfstyle.cz

Jak sušit plavky? Ideálně v polostínu

Opláchnuté nebo vyprané plavky ždímejte jejich sbalením do kuličky, nikoliv protirotací, při které se poškozují jejich vlákna. Následně plavky obraťte naruby a nechte je samovolně uschnout na prádelní šňůře nebo na sušáku, ideálně v polostínu. Plavky by nikdy neměly schnout na přímém slunci, natož na radiátoru. Sušička je také tabu.

Jak zabalit plavky do kufru?

Pokud s vámi budou plavky cestovat na dovolenou, určitě se hodí vědět, jak je správně zabalit do kufru. Plavky složte do igelitového sáčku nebo plátěné tašky a umístěte je do horní části cestovního zavazadla. Podprsenky s vyztuženými košíčky jsou náchylnější na promáčknutí, proto je vždy skládejte do sebe na poloviny a skryjte do nich třeba složené ponožky, aby měly o sebe navzájem větší oporu.

Tip: Přečtěte si, jak si zabalit na letní dovolenou u moře.

Zdroj: vfstyle.cz

Pozor na opalovací krémy. Mohou zanechat skvrny

Celá řada opalovacích prostředků může na plavkách zanechávat bílé skvrny. Zejména produkty na bázi karotenů, anebo s barvícími přísadami patří k nejvíc záludným. I takto vzniklé skvrny se ale dají poměrně snadno odstranit, a to s použitím prostředku na odstraňování skvrn (včetně žlučového mýdla). Ještě lépe ale uděláte, pokud se opalovacím přípravkem namažete s dostatečným předstihem.

Další tipy pro péči o dámské plavky

  • Vlhké plavky nenechávejte dlouho v igelitovém sáčku nebo tašce, mohly by se zapařit. Místo toho je na cestu domů nebo do hotelu zabalte do plážové osušky nebo ručníku.
  • Přímé sluneční paprsky plavkám příliš nesvědčí, způsobují totiž jejich vyblednutí. Z toho důvodu se snažte pobývat spíše ve stínu nebo si přes plavky oblečte plážové šaty.
  • Také pot může způsobit, že plavky postupně ztratí své zářivé barvy. Proto v nich nechoďte do sauny, do páry ani do solária.
  • Plavky nežehlete, vysoké teploty mohou nevratně poškodit umělé materiály.
  • Nepoužívejte chlorovaná bělidla. To, že jsou plavky chloruodolné, neznamená, že je možné je bělit.

Za kvalitu plavek VFstyle ručíme

Jen opravdu kvalitní dámské plavky vydrží dlouho jako nové. V našem e-shopu proto nabízíme dámské a pánské plavky jen z kvalitních materiálů, které si při správné péči zachovávají svůj tvar, pružnost i zářivé barvy. Pokud vyrážíte na dovolenou k moři, doporučujeme si pořídit rovnou dvoje plavky – díky tomu budete mít vždy po ruce jedny čisté a suché plavky na převlečení.

Tip: Přečtěte si, jak vybrat plavky podle typu postavy.